Nie kupuję, tylko nastawiam 2 tygodnie wcześniej. Naturalny zakwas podbija smak barszczu

Dodano:
Zakwas buraczany Źródło: Shutterstock / photka
Jak Wigilia, to koniecznie barszcz czerwony. A jak barszcz czerwony, to obowiązkowo z naturalnym zakwasem. Tylko wtedy zupa będzie pełna smaku i aromatu. Zamiast go kupować, bez problemu nastawisz własnoręcznie. Teraz jest najlepszy czas.

Czerwony barszczyk to jedna z tradycyjnych potraw, pojawiających się na wigilijnym stole. Zachwyca rubinową barwą, wyrazistym smakiem i aromatem. Bazą do jego przygotowania są czerwone buraki. Do tej potrawy warto je wykorzystać w dwóch postaciach: jako składnik wywaru, a także w formie zakwasu. Dopiero wtedy zupa będzie smakowała, jak należy.

Jak przygotować zakwas buraczany?

Zakwas buraczany można kupić gotowy w sklepie. Jednak jego przygotowanie jest naprawdę proste, więc można go zrobić domowym sposobem i to zupełnie bez wysiłku. Wystarczy pokrojone buraki umieścić w słoju lub naczyniu ceramicznym, dodać kilka przypraw i zalać całość osoloną wodą. Po przykryciu naczynie z nastawem odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Po tym czasie zakwas powinien być już gotowy, bo zrobi się przyjemnie kwaskowy. Wtedy należy odcedzić buraki i zlać aromatyczny płyn do butelek.

Jak przechowywać zakwas buraczany?

Zakwas buraczany może też fermentować nieco dłużej, a będzie bardziej aromatyczny. Gdy uznamy, że jest już dobry, należy go przecedzić i zlać do czystych butelek. Po zamknięciu najlepiej trzymać go w lodówce i zużyć w ciągu miesiąca.

Przepis: Domowy zakwas buraczany

Zakwas do wigilijnego barszczu i nie tylko

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
20 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 500 g buraków ćwikłowych (czerwonych)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ok. 1/2 l przegotowanej, ostudzonej wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBuraki obierz i pokrój w grube plastry lub słupki. Przełóż je do dużego, wyparzonego słoja lub kamionkowego naczynia, przekładając ząbkami czosnku oraz przyprawami.
  2. Nastawianie zakwasuZ wody i soli przygotuj solankę. Zalej nią buraki, tak by całkowicie były nią przykryte. Naczynie zamknij, odstaw na mniej więcej tydzień w ciepłe miejsce o temperaturze ok. 22 st. C. W tym czasie warto zbierać wytwarzającą się pianę.
  3. Zlewanie zakwasuGdy płyn stanie się kwaśny, zlej go do butelki. Butelkę zakręć i trzymaj w chłodnym miejscu do czasu zużycia.

Jak wykorzystać zakwas buraczany w kuchni?

Zakwas buraczany to doskonały, naturalny dodatek do barszczu wigilijnego. Dodaje mu smaku, aromatu i podkreśla barwę. Jednak produkt ten można też wykorzystać w inny sposób. Można nim doprawiać marynaty i sosy, wzbogacać koktajle. Ja uwielbiam go pić (rozcieńczony lub nie), bo ma przyjemny, orzeźwiający smak. Lecz smak to nie wszystko, najważniejsza jest wysoka wartość odżywcza tego napoju. Zawiera on bowiem naturalne bakterie fermentacji mlekowej, które mają dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy i odporność. Buraczki, które zostały po odcedzeniu płynu, można wykorzystać do ugotowania zupy lub przyrządzenia surówki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...